fbpx

ICA byter till energisnål och miljöförbättrande teknik

I sin strävan att spara energi och förbättra belysningen så byter ICA till en energisnål och miljöförbättrande teknik. På ICA Fastigheter, som ansvarar för bland annat distributionscentraler och centrallager i Sverige, så har man beslutat sig för att använda LED-teknik med alla dess fördelar.

Den gamla belysningen, med 125 watt kvicksilverljuskällor, förbrukade mycket energi och kostade relativt mycket i underhåll på grund av uttjänta armaturer och ett kontinuerligt bytande av trasiga ljuskällor. Vid distributionscentralen i Kallhäll, utanför Stockholm, var kravet en bättre LED-belysning på parkeringen. Kravet på ny belysning var även att med smarta funktioner minimera energiförbrukningen utan att göra avkall på säkerheten.

Tillsammans med Coor Service Managment och ICA Fastigheter så föll valet av armatur på MondeVerdes Smart LED™ Phoenix 3. Optiken sprider ut ljuset jämnt över parkeringen och för att öka synbarheten och säkerheten så används en dagsljusvit variant med en färgtemperatur på 5000 Kelvin och enbart 33 watt. För att samtidigt spara energi och hålla nere investeringskostnaderna, utan att göra avkall på säkerheten, så har ICA nyttjat optionen inbyggd rörelsesensor i några av armaturerna. De armaturerna som är placerade i mitten av parkeringen har inbyggd rörelsesensor som dimrar ner ljuset till 50 % av maximal effekt i viloläge. Vid rörelsedetektering så ökas ljuset till full effekt och stannar i detta läge i tio minuter om ingen ytterligare rörelse detekterats under tiden.

ICA räknar med att göra en energibesparing på ca 70 % och vilket innebär minskade koldioxidutsläpp.

Liknande nyheter