fbpx
Balder fastigheter parkeringsgarage, Södermalm

Snålare och säkrare belysning i Balders parkeringsgarage

Balder Fastigheter och dess dotterbolag Tulija äger och förvaltar fastigheter över hela Sverige. I en av fastigheterna i Stockholm har företaget ett parkeringsgarage där den befintliga belysningen var tvungen att bytas ut. Detta på grund av att armaturerna var föråldrade och började att gå sönder. Den befintliga belysningen bestod av traditionella armaturer bestyckade med två stycken 36 watts lysrör. Man ville titta på alternativen att antingen ersätta den med LED-belysning eller att sätta in nya lysrörsarmaturer.

Genom att Balder valde att byta ut befintlig belysning till MondeVerdes armatur av typen LumiROD 414 Eco reduceras energiförbrukningen i flera steg. I första steget så reducerades antalet armaturer med ca 25 %. I nästa steg så reduceras energiförbrukningen genom att LED-armaturerna har en effektförbrukning på 36 watt, jämfört med de tidigare lysrörsarmaturerna på cirka 80 watt, trots detta så förbättrades både ljusstyrkan och kvaliteten. I sista steget sparas maximalt med energi genom att alla armaturer har en inbyggd rörelsesensor. Rörelsesensorn ökar ljuset på alla armaturer från 25 % effekt till 100 % effekt i tre minuter då en rörelse detekteras. Genom denna funktion så uppnås en stor besparing då närvarograden i denna typ av parkeringsgarage är väldigt låg. Man gör aldrig avkall på säkerheten genom att man alltid behåller en låg ljusnivå i garaget.

Balder kan räkna med att bl.a. göra en energibesparing på 77 % och en reduktion med mer än 4,5 ton i koldioxidutsläpp per år.

 

Liknande nyheter