fbpx

Energisnål och uppiggande belysning på kontoret

Industri, lager & logistik / Kontorsbelysning
ICA Fastigheter är ett av Nordens största fastighetsbolag inom detaljhandel. Den övergripande uppgiften är att säkra ICA Gruppens långsiktiga behov av rätt lokaler på rätt platser i de länder de är verksamma. Vid distributionscentralen i Borlänge identifierade man ett behov av att byta en stor del av belysningsarmaturerna inne på transportkontoret, i omklädningsrum, korridorer, vilorum etc. Förutom att man ville ha en så energisnål lösning som möjligt så ville man även att ha en energisnål och uppiggande belysning på kontoret.

Lösning

Valet föll på våra Smart LED™-produkter GloW 180 samt SkyLIGHT 66 ELP. GloW 180 är en infälld downlight och SkyLIGHT 66 ELP är en LED-panel. Man valde dagsljusvitt ljus i armaturerna (5300 K) för att skapa en bättre och uppiggande arbetsmiljö.

Armaturerna kan dimras steglöst mellan 10-100 % effekt och därför energistyras av olika smarta sensorlösningar. Med ett lågt inbyggnadsmått (inklusive det integrerade drivdonet) är armaturen mycket lämplig att fälla in i takplattor, gipstak etc. där det är dåligt med plats och är dessutom enkel att montera.

Ljusnivåerna planerades för en god allmänbelysning i kommunikationsytor och biytor. I kontorsdelarna planerades för 500 lux i medelbelysningsstyrka så att ingen extra skrivbordsbelysning behöver användas. Syftet var att uppnå en flexibilitet i lokalen som möjliggör ommöblering av arbetsplatser utan att behöva flytta eller montera om armaturerna.

I kontorsutrymmet valde man att använda kombinerad ljus- och rörelsestyrning som anpassar sig efter dagsljuset och aktiverar armaturerna vid detekterad rörelse. Detta medger ännu större energibesparing för ICA Fastigheter.

Resultat

  • Antalet armaturer reducerades från 374 st till 167 st
  • Installerad effekt minskas från cirka 12,4 kilowatt till 4,9 kilowatt
  • Medelbelysningsstyrka på cirka 500 lux i kontorslandskapet
  • Medelbelysningsstyrka på cirka 250 lux i omklädningsrum och i korridorer
  • Medelbelysningsstyrka på cirka 300 lux i biljardrum och vilorum

Miljö- och energibesparing

Genom att använda en energisnål belysningslösning på kontoret så beräknas besparingen för ICA Logistik i Borlänge att uppgå till:

  • 68 % lägre energikostnader eller 35 500 kr/år i elkostnader
  • 37 % eller ca 331 000 kr lägre totalkostnad över en 10-års period
  • Cirka 7,5 kW lägre installerad effekt
  • 68 % lägre koldioxidutsläpp

PRODUKTER I DETTA PROJEKT

Läs mer om armaturerna GloW 180SkyLIGHT 66 ELP samt den kombinerade ljus- och rörelsesensorn CEFL PIRDD 10 VDC som användes i detta projekt.