fbpx

Nyrenoverade konferensrum hos ICA

Butik & stormarknad / Industri, lager & logistik / Kontorsbelysning
ICA Fastigheter har stora ambitioner att spara energi och samtidigt förbättra arbetsmiljön för sina medarbetare. Vid distributionscentralen i Borlänge distribueras varor till hela norra Sverige. Vi har bidragit genom att levererat energisnål, smart och dagsljusvit belysning till kontoret, på lastområdet samt i lastslussar. När det var dags att renovera några av de större konferensrummen så vill man även där ha en smart och energisnål belysningslösning.

Lösning

Valet av ny belysning i ICA’s nya konferensrum i Borlänge föll på vår armatur SkyPANEL 66 CTC som är en energieffektiv och Smart LED™-armatur. Armaturen är lätt och supertunn (12 mm) och kan monteras direkt i undertaksplattorna. Denna armatur kan även ändra färgtemperatur mellan 3000-5700 Kelvin, det vill säga från varmvitt till dagsljusvitt ljus, med trådlös- eller DALI-styrning. I detta fall valdes trådlös styrning i form av en fjärrkontroll samt en trådlös väggkontroll.

Fördelen med denna lösning är att under ett möte så kan man släcka, dimra ner eller ändra till ett uppiggande dagsljusvitt ljus beroende på verksamhet i lokalen.

Armaturerna grupperas ihop i grupper per rum och där de sedan styrs enkelt från fjärrkontrollen. ICA valde att ha en fjärrkontroll samt en väggkontroll per rum.

Konferensrummen kompletterades även med en lite smartare närvarosensor med en kort och en lång efterlystid. Den korta efterlystiden (short visit mode) kan spara ännu lite mera energi då den släcks efter 4 minuter. Detta gör att om man bara går in rummet och hämtar något man glömt så är ljuset inte tänt under så lång tid. Stannar man däremot kvar i rummet så går sensorn över till den långa efterlystiden.

Resultat

  • 500 lux i medelbelysningsstyrka.
  • En flexibel och enkel dimringslösning.
  • En energieffektiv och smart LED-armatur med smarta funktioner.

Miljö- och energibesparing

Med denna belysningslösning så beräknas ICA Fastighet göra följande besparingar per år (jämfört med den gamla konventionell belysning*):

  • 56 % lägre installerad effekt
  • 75 % lägre energiförbrukning (närvarostyrning)
  • 32 % färre armaturer

PRODUKTER I DETTA PROJEKT

Läs mer om produkten SkyPANEL66 CTC