Lär dig mer om LED-belysning
Visste du att LED står för Light Emitting Diode? På svenska säger vi lysdiod, men det vanligaste begreppet är ju LED.
LED-ljuskällor är en smart uppfinning som skapar ljus på ett effektivt sätt, där det mesta av energin som genereras i en LED-lampan blir till ljusenergi på ett mycket kontrollerat sätt. På så sätt går minimalt med energi till spillo för till exempel av osynliga ljusvågor som andra ljuskällor har.
Byt till LED-belysning och sänk energiförbrukningen med upp till 80 %
De senaste åren har LED-tekniken utvecklats i snabb takt och det finns olika sätt att nyttja dessa effektiva ljuskällor. Jämfört med glödlampor med glödtrådsteknik eller kvicksilver, kan man med LED-belysning sänka energiförbrukningen med upp till 80 %, vilket är bra för både miljö och plånbok.
Dessutom innehåller inte LED-dioder några miljöfarliga substanser, har lång livslängd och tål slag och stötar. Till skillnad från andra lågenergilampor behöver inte LED-ljuskällor någon uppvärmningstid innan de tänds, utan ljuset kommer så fort du trycker på knappen.
Olika typer av LED-ljuskällor
När du tar hjälp av oss på MondeVerde kan vi erbjuda flera olika sätt att använda LED-tekniken. Det finns nämligen en rad olika tekniker för att skapa rätt och smart belysning, som lämpar sig olika bra beroende på ändamål.
LED-dioder
Det finns idag många olika typer av LED-dioder med olika ljusstyrkor, ljusspektrum, färgåtergivning etc. som med hjälp av olika typer av optiska lösningar kan forma ljusstrålningen. I början av LED-tidsåldern var dioderna ljusstarka och alstrade mycket värme, vilket ledde till att ljusflödet snabbt minskade i dioden om man inte lyckades leda bort värmen från dioderna. Det har skett en enorm utveckling av dioderna och många av de tidiga problemen existerar inte längre.
LED-strips
LED-strips är en typ av LED-ljuskälla som är som ett långt band med mindre LED-dioder. Tekniken bygger på att man har ett antal microbelysningspunkter som gemensamt skapar ett högt ljusflöde. I denna lösning behöver du inte vara lika orolig för värmeutveckling. Dock gäller det att välja LED-strips som är byggda, så att de fortsätter lysa även om en liten diod mot förmodan slutar fungera.
Indirekt spridning
När vi använder ljuspaneler använder vi en annan LED-teknik. Där belyser LED-dioderna paneler som är gjorda med ett brytningsmönster som gör att ljuset sprids på ett jämnt sätt. Här vill vi ha en så jämn och fin ljusspridning som möjligt utan mörka hörn.
Dimningsbara dioder
För att optimera både ljus och energianvändning på ett så smart sätt som möjligt, är det bra att använda sig av teknik som kan reglera ljusnivån i dioderna.
LED-belysning finns i flera olika tekniker för smarta lösningar för alla inomhus- och utomhus miljöer.
Tänk på detta när du väljer LED-belysning
Eftersom det finns flera olika tekniker inom LED-belysning, finns det också en del att tänka på innan du bestämmer dig. Här har vi listat tre viktiga saker att tänka på:
- Välj LED-teknik utifrån ditt belysningsbehov. Vad som är rätt beror på miljön och om det är inomhus eller utomhus.
- Välj alltid LED av bättre kvalitet. Många billiga LED-lösningar lyser förvisso länge, men tappar med tiden både belysningsnivåer och färgåtergivning. Med LED-armaturer av dålig kvalité så spar du mindre med energi vilket gör att du får högre energikostnader än med LED-armaturer med god kvalité och modernare LED-teknik. Du får vad du betalar för.
- När du använder ljusstark LED behöver du tänker på värmeavledning. Konstruktionen bör ha kylflänsar på armaturen och kretskorten där LED-dioden är monterad. Det är även viktigt att ha en mjukvarustyrning med termistorer.
Låt oss ge dig värdefulla råd om hur du kan spara ännu mer energi. Vi kan hjälpa dig att ta fram ljusberäkningar, kostnadskalkyler och allt du behöver för att fatta ett upplyst beslut.
LED-paneler
LED-panelerna utvecklas hela tiden och finns i flera olika varianter. Färgtemperaturen kan variera från 2700-6500 Kelvin (K) och du kan även använda dimbara LED-paneler. Det finns också LED-paneler med dagsljusbelysning som ligger på en färgtemperatur på 5500 K eller högre.
Det är alltid viktigt att anpassa färgtemperaturen efter den miljö där panelen ska användas. En LED-panel kan levereras med fullspektrumljus, vilket är så nära solens ljus du kan komma med elektrisk belysning.
Vi har en mängd av LED-paneler att välja på i olika färg och form som kan dimras efter önskemål. LED-belysning med olika färgtemperaturer passar i olika rum och olika tider på dygnet.
Färgtemperatur mäts i Kelvin
Färgtemperaturen anger vilken färgton ljuset från en lampa har. Man mäter färgtemperatur i Kelvin (K) och temperaturen kan vara låg, som innebär ett varmt glödande rött sken, till hög, som innebär ett kallt sken med mycket blå toner.
En vanlig lampa brukar ha 3000 K. Det går att variera färgtemperaturen i LED-belysning lite som man vill och anpassa temperaturen till lokalen eller området där belysningen finns. Man brukar förenklat kategorisera ljuskällor i tre ljusfärger enligt nedan:
- Varmvit 2700-3000 K
- Vit 3500-4000 K
- Kallvit 5000 K och uppåt
En LED-lampa kan ha olika färgtemperatur, denna mäts i Kelvin. Vi kan erbjuda LED-armaturer från 2700 K till 6500 K, dagsvittljus med ett färgspektrum som solen som ger ett ökat vakenhetsstöd.
LED-belysning med dagsljus
Att använda LED-belysning med dagsljus gör att personerna som vistas i lokalerna blir piggare, får ökat välmående och sover bättre om nätterna. Eftersom vi i större utsträckning vistas inomhus, är det extra viktigt att ha rätt sorts ljus i de lokaler vi befinner oss.
När vi på MondeVerde tar fram belysningslösningar med dagsljusbelysning kompletterar vi det naturliga ljuset och bidrar därmed till att de som vistas dagligen i lokalerna får ett härligare och hälsosammare liv. Dagsljusbelysning är extra viktigt för oss som bor i Sverige eftersom vi har långa vintrar där soltimmarna är färre ju längre norrut man kommer. Forskning har visat att det finns stora hälsofördelar med rätt belysning och att det dessutom kan göra oss mer produktiva.
Ni får en hälsosammare och mer välmående personal bara med hjälp av rätt belysning. Dessutom en trivsammare vistelsemiljö.
Förändrat ljus ger bättre välmående
Det finns många företag och lokaler runt om i vårt avlånga land som tyvärr har väldigt dålig belysning. Lysrören flimrar, det är onödigt mörkt och ofta är det ett gulaktigt ljus.
Detta är synd eftersom vi vet att rätt ljus kan hjälpa till att öka produktivitet och minska sjukfrånvaro. Dessvärre har många företag och institutioner gammal teknik kvar. Detta visar Energimyndighetens rapporter som menar att en stor del av landets skolor och arbetsplatser fortfarande har omodern belysning – detta trots att modern teknik funnits på marknaden länge.
EU-kommissionen har beslutat att ta bort det undantag som funnits för kvicksilver i lysrör. Det innebär ett förbud att sätta konventionella lysrör på marknaden i EU redan 2023 år och det är ett beslut som bidrar på ett avgörande sätt till ett bättre klimat. Du kan läsa mer om beslutet här.
Att byta ut gammal, dålig belysning mot modern LED-belysning sänker energikonsumtionen och ger mer välmående människor. Dagsljus är nämligen lika viktigt för vår hälsa som motion har det visat sig.
Dagsljus är lika viktigt som motion för vår hälsa. Illustration av ljusets karaktär under en dygnscykel och hur vi kan genom elektriskt ljus se till att vi får tillräckligt med dagsljus även när vi är inomhus.
Positiva effekter av dagsljus
Anledningen till att vi är så många som blir trötta under vinterhalvåret, när mörkret tar över, är att dagsljus har en biologiskt uppiggande effekt. Det vill säga, ju mindre dagsljus vi får, desto tröttare blir vi. Men med rätt ljus på rätt plats i de lokaler vi vistas i dagligen kan vi efterlikna hur solen rör sig på himlen och härma dagsljuset och på så sätt bli piggare.
Vi kan se att skolor som justerat sin belysningsstyrka och färgtemperatur har fått väldigt positiva resultat. Elever och lärare är piggare, humöret är bättre och eleverna presterar bättre.
Positiva effekter av dagsljusbelysning:
- Ökat välmående.
- Hjälper till att öka effektiviteten.
- Anpassningsbart efter individuella behov.
- Ett synergonomiskt alternativ.
- Eliminerar risken för huvudvärk och ”trötta ögon”.
Dagsljusbelysning hjälper till att öka effektiviteten och säkerheten i exempelvis arbetsmiljö som lager och industrilokaler.
Boka en kostnadsfri ljusrådgivning
När vi ger dig ljusrådgivning går vi igenom den befintliga belysningen tillsammans med dig. Därefter tar vi fram ett förslag för att hitta den bästa kombinationen av belysningslösningar och armaturer.
Vi ser att LED-belysning är det bästa och mest klimatsmarta alternativet till en ljusare värld. När du väljer att anlita oss hjälper vi dig från planering till utförande, du får råd, information, projektering och ljusdesign för både nya och befintliga projekt så som lokaler, utomhusmiljöer och kontor. En del av vårt sortiment hittar du här på vår hemsida. Tveka inte att höra av dig om du behöver rådgivning eller förslag på produkter som passar just dina behov.
Kontakt
Har du frågor, kontakta Ulf eller vårt säljteam här
Ulf Gustafsson
Telefon: 0733-223658
E-post: ulf.gustafsson@mondeverde.se