fbpx

Energisnål belysningslösning på kontoret

Kontorsbelysning
ADDvise är Sveriges ledande leverantör av utrustning till laboratorier och forskningsenheter. Företaget har nyligen flyttat in i sitt nya kontor vid Gärdet i Stockholm och ville ha en energisnål belysningslösning. ADDvise fick möjligheten att med oss, på ett tidigt stadium, utvärdera olika belysningsalternativ och prova olika färgtemperaturer på ljuset från armaturerna för se vad som passade dem bäst.

Lösning

Valet föll på vår produkt GloW 240, den varmvita varianten, som monterades i hela lokalen. GloW 240 är en Smart LED™ i form av en rund infällbar Downlight. Armaturen har en reglerbar watteffekt mellan 0-25 watt. GloW 240 har ett unikt lågt inbyggnadsmått och har en höjd på endast 69 mm och det inkluderar det integrerade donet. Det gör den extra lämplig att fälla in i takplattor, gipstak etc. där det är dåligt med plats och den är enkel att montera. Armaturerna är dessutom väldigt lätta så ingen förstärkning behövs i takplattorna vid montering.

Ljusnivåerna planerades för att ge en så pass god allmänbelysning att ingen extra skrivbordsbelysning skall behöva användas. Syftet var att uppnå en flexibilitet i lokalen som möjliggör ommöblering av arbetsplatser utan att behöva flytta eller montera om armaturerna.

Armaturerna är fullt dimringsbara. I konferensrummen valde ADDvise därför att ha en manuell dimring medan i kontorslandskap använda dagljussensorer som anpassar sig efter dagsljuset och aktiverar armaturerna vid detekterad rörelse. Sensorerna som på engelska kallas Day Light Harvesting Sensor är en smart sensor som medger ännu större energibesparing.

Då lokalen var helt nyrenoverad och ingen befintlig belysning fanns kan vi inte göra en konkret energibesparingskalkyl. Ett överslag ger dock att det går åt hälften så många armaturer, sparar cirka 75 % energi och ger i princip dubbelt så bra ljus i jämförelse med en traditionell belysningslösning.

Resultat

  • Medelbelysningsstyrka på cirka 450 lux i kontorslandskapet
  • Medelbelysningsstyrka på cirka 300 lux i mindre konferensrum och 500 lux i större konferensrum
  • Medelbelysningsstyrka på cirka 100 lux i tysta rum/vilorum
  • 50 % färre armaturer än med konventionella downlights

Miljö- och energibesparing

Genom att använda en energisnål belysningslösning på kontoret så beräknas besparingen* för ADDvise uppgå till:

  • 75 % lägre energikostnader eller 25 000 kr/år i elkostnader
  • Cirka 14 kW lägre installerad effekt
  • 75 % lägre koldioxidutsläpp

 

PRODUKTER I DETTA PROJEKT

Läs mer om produkten GloW 240

*Jämfört med om man hade valt en konventionell belysning med 2×26 watt downligt.