fbpx

Ökat välmående och sänkta energikostnader

Kontorsbelysning
Hammer & Hanborg är ett konsultbolag som hjälper organisationer att anpassa sig till framtidens professionella liv. De leverera kompetens, talang och konsulttjänster inom management och kommunikation. När man flyttade till nytt kontor i Stockholm så ville man ha ett ökat välmående och sänkta energikostnader på arbetsplatsen. Ett viktigt krav var därmed en belysningslösning med dagljusliknande ljus som dessutom är smart och energieffektiv. En av utmaningarna med modern teknik var att integrera denna i en äldre lokal med stuckatur i taket.

Lösning

Kraven på ny belysningslösning i det nya kontoret ledde till att armaturen SkyPANEL 66 (LED-panel) valdes i större delen av kontoret. Armaturen är energieffektiv och har en färgtemperatur på 5300 Kelvin vilket är detsamma som ljuset ute en solig dag. Armaturen är lätt och supertunn (12 mm) och kan monteras direkt i undertaksplattor eller som detta fall ytmonteras i ramar.

I det så kallade mysrummet eller vilorummet så valdes en armatur där man kan ändra färgtemperatur mellan 3000-5700 Kelvin, det vill säga från varmvitt till dagsljusvitt ljus, med trådlös- eller DALI-styrning. I detta fall valdes trådlös styrning i form av en väggkontroll. Fördelen med denna armatur är att man kan släcka, dimra ner eller ändra till ett dagsljusvitt och uppiggande ljus eller solnedgångsliknande och avslappnande ljus beroende på vad rummet används till.

Alla rum har försetts med närvarostyrning där efterlystiden lätt kan anpassas till verksamheten med fjärrkontroll. I de rum som har fönster så har dessa försetts med en kombinationssensor (närvaro & ljusstyrning) där armaturernas ljusflöde regleras utifrån hur mycket solljus som lyser in i lokalerna.

Resultat

  • 500 lux i medelbelysningsstyrka.
  • En flexibel och enkel dimringslösning.
  • En arbetsplats med ökat välmående och sänkta energikostnader

 

 

Miljö- och energibesparing

Med denna belysningslösning så beräknas Hammer & Hanborg  göra följande besparingar per år (jämfört med gammal konventionell belysning):

  • 70% % lägre installerad effekt
  • 85% % lägre energiförbrukning
  • 30% färre armaturer

PRODUKTER I DETTA PROJEKT

Läs mer om produkten SkyPANEL 66SkyPANEL 66 CTC