fbpx

Persiennkompaniet får ny kontorsbelysning med energivande effekt

Kontorsbelysning
Persiennkompaniet har sedan 1993 arbetat med projektförsäljning och levererar solskyddsprodukter och fönsterinredning som gardiner, persienner och markiser till företag och privatpersoner i Stockholmsområdet.
I företagets kontor som ligger i bottenvåningen i en fastighet i centrala Stockholm så behövdes en belysningslösning med lite högre medelbelysningsstyrka i kontorsdelen. Men det stannade inte där. Persiennkompaniet ville även ha uppiggande dagsljus på kontoret för att skapa en ännu bättre arbetsplats för företagets medarbetare. För att skapa ett uppiggande ljus så behövs inte bara rätt belysningsstyrka utan det krävs också en färgtemperatur på ljuset som motsvarar dagsljus, det vill säga omkring 5000-6000 Kelvin.

Lösning

Persiennkompaniet valde i samråd med MondeVerde att använda en LED-panel som heter SkyPANEL i kontorsytor och korridorer. Armaturen har en låg blädning för kontor (UGR<19) med dagsljusvitt ljus (5300 Kelvin). Belysningen styrs med en smart sensor som både rörelse- och ljusstyrning med dimringsläge.

Ljusnivåerna planerades för 500 lux vid arbetsytor och konferensrum och för 200-300 lux i korridorer och förråd. I kontor och konferensrum användes dimbara LED-paneler.

Smart LED™ som piggar upp på arbetsplatsen

Genom att använda armaturer där färgtemperaturen efterliknar dagsljus och att öka belysningsstyrkan kan man bland annat öka produktiviteten på arbetsplatsen. Forskning har påvisat att större exponering under dagen av naturligt dagsljus desto piggare och mer produktiva blir vi människor.

Dagsljusvitt ljus aktiverar, piggar upp och ökar koncentrationen medan ett varmvitt ljus lugnar ner och verkar avslappnande, till exempel i slutet på en arbetsdag. Idealet är att imitera det naturliga ljuset, både i nivå och färg under dagen. När kroppen får för lite dagsljus ökar utsöndringen av sömnhormonet melatonin. Resultatet är trötthet och mindre produktiva medarbetare. Läs mer om Människan & ljuset här.

Resultat

  • 58 % färre armaturer.
  • Medelbelysningsstyrka (allmänbelysning) på cirka 500 lux i kontor.
  • Ännu piggare och gladare medarbetare.

Miljö- och energibesparing

Genom att använda en energisnål Smart LED™ belysningslösning har Persiennkompaniet kunnat minska elanvändningen och göra stora miljövinster.

De beräknas de göra följande besparingar per år (jämfört med den gamla belysningen):

  • 70 % lägre installerad effekt
  • 86 % lägre energiförbrukning (rörelse och ljusstyrning)
  • 44 % lägre totalkostnad över 10 års tid

PRODUKTER I DETTA PROJEKT

Läs mer om armaturen SkyPANEL som användes i detta projekt. Armaturen är bedömd som accepterad av Byggvarubedömningen.