fbpx

Ny belysning i entré och trapphus i Elektrahuset

Offentliga lokaler
I Elektrahuset, i Västberga, som Castellum äger och förvaltar så ville företaget ha en ny belysning i entré och trapphus då de gamla armaturerna var uttjänta. Att det skulle vara en energisnål och Smart LED™-belysningslösning var dessutom av intresse.

Lösning

Då de olika våningsplanen har olika typer av tak, plocktak eller betongtak, så blev valet av ny belysning en mix av LED-paneler för infällt montage samt LED-plafonder för ytmontering.

För ytmontering valdes SoHo LED-plafond på 21 watt med dagsljusvitt ljus (5000 K). Denna har inbyggd rörelse- och ljussensor med korridorfunktion. Detta medför att på de plan med ljusinsläpp så tänds inte armaturerna på dagtid vilket spar energi. Dessutom kan korridorfunktion aktiveras så att den i viloläge inte släcker helt. Den inbyggda rörelsesensorn är av mikrovågstyp med upp till 10 meters räckvidd. Den ljusnivå där armaturen ska tändas vid kan regleras efter behov. Räckvidden och eftersläckningstiden är också ställbara. Detta medför stor flexibilitet vid användning av armaturen. I vissa delar av trapphuset så vill man att det alltid skall tändas vid rörelsedetektering.

SkyLIGHT 66 ELP, som är en dimbar LED-panel med hög energieffektivitet samt dagsljusvitt ljus, valdes i de delar av trapphuset och entré som har så kallat plocktak. Dessa styrs av en korridorsensor med ljusvakt som dimrar ner armaturerna (men släcker inte ljuset) då de är i viloläge. Även här kan eftersläcktid, vilolägesnivå och luxnivå för ljusvakt ställas in och optimeras för maximal energibesparing.

Resultat

  • Belysningen tänds inte dagstid på de platser där dagsljuset är tillräckligt bra.
  • Högre belysningsstyrka i trapphuset.
  • Det dagsljusvita ljuset gör att trapphuset känns fräscht och ljust.

Miljö- och energibesparing

Med en ny belysning i entré och trapphus i Elektrahuset beräknas Castellum göra följande besparingar per år (jämfört med den gamla belysningen):

  • 32 % lägre installerad effekt i trapphuset
  • 83 % lägre energiförbrukning vid 25 % närvarograd i trapphuset
  • 44 % lägre totalkostnad (LCC)

 

PRODUKTER I DETTA PROJEKT

Läs mer om produkten SoHo LED-plafond, SkyPANEL 66 ELP LED-panel samt korridorsensorn som styr LED-panelen.