fbpx

Smart LED-belysning i trapphusen

Offentliga lokaler
I kvarteret Muttern i Danderyd utanför Stockholm äger och förvaltar Kungsleden ett antal fastigheter. I trapphusen där finns det stora ljusinsläpp och många av de gamla armaturerna var trasiga och krävde mycket underhåll. Här ville Kungsleden ha Smart LED-belysning i trapphusen för att spara energi och miljö.

Lösning

Valet av ny belysning i trapphusen föll på vår SoHo LED-plafond på 21 watt med dagsljusvitt ljus (5000 K). Denna har inbyggd rörelse- och ljussensor. Detta medför att på de plan med ljusinsläpp så tänds inte armaturerna på dagtid vilket spar energi för Kungsleden. Rörelsesensorn är av mikrovågstyp med upp till 10 meters räckvidd. Den ljusnivå där armaturen ska tändas vid kan regleras efter behov. Räckvidden och eftersläckningstiden är också ställbara. Detta medför stor flexibilitet vid användning av armaturen. I vissa delar av trapphuset så vill man att det alltid skall tändas vid rörelsedetektering.

Resultat

  • Belysningen tänds inte dagstid på de platser där dagsljuset är tillräckligt bra.
  • Högre belysningsstyrka i trapphuset.
  • Det vita ljuset gör att trapphusen känns fräschare.
  • De manuella strömbrytarna kunde tas bort.

Miljö- och energibesparing

Med hjälp av den här belysningslösningen beräknas Kungsleden göra följande energibesparing per år (jämfört med alternativ lösning):

  • 33 % lägre effekt i armaturen
  • 67 % lägre energiförbrukning vid 50 % närvarograd i trapphuset

 

PRODUKTER I DETTA PROJEKT

Läs mer om produkten SoHo LED-plafond.