fbpx

Bättre och smartare LED-belysning på parkeringen

Industri, lager & logistik / Parkeringsbelysning
I sin strävan att spara energi och förbättra belysningen så ville ICA byta till en energisnål och miljöförbättrande teknik. På ICA Fastigheter, som ansvarar för bland annat distributionscentraler och centrallager i Sverige, så har man beslutat sig för att använda LED-teknik med alla dess fördelar.  Den gamla belysningen, med 125 watt kvicksilverljuskällor, förbrukade mycket energi och kostade relativt mycket i underhåll på grund av uttjänta armaturer och ett kontinuerligt bytande av trasiga ljuskällor. Vid distributionscentralen i Kallhäll, utanför Stockholm, var kravet en bättre och smartare LED-belysning på parkeringen. Kravet på ny belysning var även att med smarta funktioner minimera energiförbrukningen utan att göra avkall på säkerheten.

Lösning

För att uppfylla kraven på en bättre och smartare belysning på parkeringen så valde vi att tillsammans med Coor Service Managment och ICA Fastigheter att använda vår Smart LED™ Phoenix 3 som har ett antal smarta funktioner. Först och främst används en optik som sprider ut ljuset jämnt över parkeringen. Detta har gett ett jämnare ljus än den tidigare belysningslösningen. För att öka synbarheten och säkerheten så valdes en dagsljusvit variant med en färgtemperatur på 5000 Kelvin.

För att samtidigt spara energi och hålla nere investeringskostnaderna, utan att göra avkall på säkerheten, så har vi använt oss av optionen inbyggd rörelsesensor i några av armaturerna. De armaturerna som är placerade i mitten av parkeringen har inbyggd rörelsesensor som dimrar ner ljuset till 50 % av maximal effekt i viloläge. Vid rörelsedetektering så ökas ljuset till full effekt och stannar i detta läge i tio minuter om ingen ytterligare rörelse detekterats under tiden.

 

Resultat

  • Energibesparing på 73 %
  • Samma ljusnivå som de tidigare 125 watt kvicksilver ljuskällor uppnåddes med 33 watt LED
  • Synbarheten har förbättrats då det dagsljusvita ljuset gör att färger och rörelse lättare uppfattas av ögat

Miljö- och energibesparing

Genom att använda vår Smart LED™­-belysning så blev det bättre och smartare LED-belysning på parkeringen. På denna parkering så beräknas besparingen för ICA Fastigheter uppgå till:

  • Cirka 11 000 kr/år i besparing utav elkostnader
  • 73 % lägre koldioxidutsläpp
  • Total kostnad över 10 år (LCC) beräknas bli 75 000 kr lägre

 

PRODUKTER I DETTA PROJEKT

Läs mer om produkten Phoenix 3