fbpx

Kostnadseffektiv arbetsbelysning hos Tumac

Industri, lager & logistik
Hos Tumac i Veddesta utanför Stockholm var den befintliga belysningen uttjänt. Många armaturer var trasiga och monterade så att det krävdes en skylift för att byta ljuskällor och underhålla (eller reparera) armaturerna. Castellum som äger fastigheten bad oss om hjälp med att ta fram ett förslag på en energieffektiv och kostnadseffektiv arbetsbelysning hos Tumac. Dessutom ville Tumac och Castellum ha det lite ljusare i lokalen.

Lösning

Som belysningslösning användes en kostnadseffektiv LED-armatur av bra kvalitet. Konstruktionen är en klassisk industriarmatur med reflektorer i metall, men istället för lysrör så är den bestyckad med effektiva LED-dioder. Armaturen kan monteras på lina eller ytmonteras och är överkopplingsbar. Den smarta konstruktionen gör även att den är lättmonterad vilket sänker installationskostnaden.

För att ljuset ska nå ner mellan maskiner och annan verkstadsutrustning så måste belysningsarmaturerna utplaceras jämnt över hela lokalen, därför gick det inte att reducera antalet armaturer i lokalen i detta fall. Lösningen blev att ersätta befintliga armaturer ett-till-ett med en armatur med väl avvägt ljusflöde och ljusutbredning.

Resultat

Tumac och Castellum uppger att de blev väldigt nöjda med den nya belysningen. Tumac skojade lite och sade att ”nu syns smuts så bra på golvet att vi måste städa”.

  • >500 lux i medelbelysningsstyrka.
  • En energisnål belysningslösning.
  • Kostnadseffektiv lösning.

Miljö- och energibesparing

Med denna belysningslösning så beräknas Tumac och Castellum göra följande besparingar per år:

  • 52 % lägre installerad effekt
  • 52 % lägre energiförbrukning
  • 32 % lägre totalkostnad över en 10-års period