fbpx

Bromford Industries spar en halv miljon kronor med LED

Industri, lager & logistik
Bromford Industries spar en halv miljon kronor med LED, per år. Bromford är ett privatägt brittiskt företag som producerar och levererar finmekaniska komponenter, produkter och halvfabrikat till ledande tillverkare av utrustning i försvarsindustrin. Företaget har ett stort fokus på arbetsmiljöfrågor där belysning är en viktigt del.
Bromford Industries ville minska sina driftskostnader och koldioxidutsläpp. En ljusberäkning och inventering av företagets lokaler utfördes och efter det lämnades ett förslag på en ny belysningslösning. Den nya belysningslösningen visade på möjligheten att sänka energiförbrukningen med 80 %.

Lösning

Bromford ville fokusera på tre områden olika i delar av deras lokaler; produktionslokalen, pannrummet och lastområdet utomhus. Produktionslokalen bestod av 144 stycken armaturer med halogenljuskällor på 440 watt per styck. Lastområdet hade 12 stycken 70 watts lysrör och pannrummet bestod av fyra stycken 70 watts lysrör.

I produktionslokalen så föreslogs en Smart LED™ armatur som heter LumiOPTIMA 5218. Denna armatur har ett ljusflöde på 26 000 lumen och inbyggd kombinerad ljus- och rörelsestyrning, vilket är perfekt för områden där liten aktivitet sker. Med en energieffektivitet på över 150 lumen/watt så är den en riktig ljusmaskin. En dagsljusvit variant med 5300 Kelvin i färgtemperatur valdes för att öka synbarheten i fabriken.

Det dagsljusvita ljuset verkar även uppiggande och ökar koncentrationen hos de som arbetar i lokalerna. Vid naturligt dagsljusinsläpp så ökar besparingar genom att armaturen justeras efter omgivningens naturliga ljusnivåer (så kallad dagsljusstyrning). Vilket innebär att när dagsljuset i lokalen ökar så minskar ljusstyrkan automatiskt på armaturerna eller stängs av helt om önskad luxnivå uppnås med hjälp av dagsljuset.

I pannrummet valde man att använda LumiROD 414 Eco. Utanför i lastområdet ersattes lysrören med vår LumiROD 419 Eco. LumiROD 419 Eco är en 80 watt LED-armatur med en hög IP-klass 66, vilket gör det till en idealisk lösning för smutsiga miljöer. Även dessa produkter har inbyggd kombinerad ljus- och rörelsestyrning.

Armaturerna är fullt dimbara mellan 0-100 %. Vid rörelsedetektering så tänds armaturen upp till full effekt för att sedan gå ner i ett viloläge på 25 % effekt. Armaturerna har en prisma-lins som minimerar bländningen men som ger betydligt bättre ljusutbredning än traditionella lysrörsarmaturer.

Resultat

  • Stor energibesparing.
  • Synbarheten har förbättrats då det dagsljusvita ljuset gör att färger och rörelser lättare uppfattas av ögat.
  • Mindre underhåll av armaturerna.
  • Högre medelbelysningsstyrka än den gamla belysningen.

Miljö- och energibesparing

Genom att använda en smart LED-belysning så beräknas besparingen uppgå till:

  • Kostnaden för energi beräknas bli 82 % lägre, eller ca 540 000 kr lägre jämfört med den gamla belysningen.
  • 80 % lägre koldioxidutsläpp (208 ton/år i besparing).
  • Cirka 470 000 kWh lägre förbrukning per år.

 

PRODUKTER I DETTA PROJEKT

Läs mer om produkterna LumiROD 414 Eco, LumiROD 419 Eco samt LumiOPTIMA 5218.