fbpx

Energieffektiv belysning på lastområdet

Butik & stormarknad / Industri, lager & logistik / Stad- och områdesbelysning
Som ett led i sitt miljöarbete så har ICA har bestämt sig för att byta till LED-belysning. Här på lastområdet hos ICA’s distributionsenhet i Kallhäll, utanför Stockholm, behövdes den gamla belysningen i masterna bytas ut av ålders- och kostnadsbesparingsskäl. I masterna fanns en blandning av 1000 och 400 watt halogenstrålkastare monterade på 18 meters höjd.

Lösning

ICA beslutade sig för att installera vår Smart LED™ belysning av modell SunBURST 8 Ultra, med optik som gör den till en kraftfull strålkastare. SunBURST är en kompakt liten armatur helt i gjuten aluminium och med hög kapslingsklass (IP66). Den ger ett ett ljusflöde på ca 15 000 lumen. En variant med en färgtemperatur på 5 500 K (dagsljusvit) valdes för bästa möjliga arbetsmiljö. På lastkajerna monterades vår Phoenix 9 LED-armatur med inbyggd rörelsesensor. När ingen verksamhet pågår i närheten av dessa sensorer dimras de ner till 30 watt.

Resultat

  • Ljusutbredning och ljusets färgtemperatur bidrog till att resultatet uppfattas som mycket bra
  • Total installerad effekt reducerades från 14 400 watt till 7 219 watt

Miljö- och energibesparing

Med hjälp av den nya belysningslösningen beräknas ICA göra följande energibesparing per år (jämfört med tidigare lösning):

  • 51 % energibesparing
  • mer än 32 500 kWh reducerad elförbrukning per år
  • mer än 9 ton reduktion i koldioxidutsläpp per år
  • mer än 35 000 kr per år besparing i el- och nätkostnader

 

PRODUKTER I DETTA PROJEKT

Läs mer om produkten SunBURST 8 och Phoenix 9