fbpx

Energieffektiv belysning på parkeringen vid ICA's centralager

Industri, lager & logistik / Parkeringsbelysning
ICA ville ha en energieffektiv belysning på parkeringen vid ICA’s centralager. I sin strävan att spara energi och förbättra belysningen så ville ICA byta till en energisnål och miljöförbättrande teknik. På ICA Fastigheter, som ansvarar för bland annat distributionscentraler och centrallager i Sverige, så har man beslutat sig för att använda LED-teknik med alla dess fördelar. Den gamla belysningen, med 400 watt strålkastare, förbrukade mycket energi och kostade relativt mycket i underhåll på grund av uttjänta armaturer och ett kontinuerligt bytande av trasiga ljuskällor.

Lösning

För att uppfylla kraven på en energieffektiv belysning så valde vi att tillsammans med ICA att ersätta de 400 watt strålkastare som fanns monterade på 12 meters höjd med vår Smart LED™ SunBURST8 ULTRA LED. Först och främst används en optik som sprider ut ljuset jämnt över parkeringen. Detta har gett ett jämnare ljus än den tidigare belysningslösningen. För att öka synbarheten och säkerheten så valdes en dagsljusvit variant med en färgtemperatur på 5000 Kelvin.

Resultat

  • Energibesparing på 66 %
  • Högre belysningsstyrka än de tidigare strålkastarna på 400 watt
  • Synbarheten har förbättrats då det dagsljusvita ljuset gör att färger och rörelse lättare uppfattas av ögat

Miljö- och energibesparing

Genom att använda vår Smart LED™­-belysning så blev det bättre och smartare LED-belysning på parkeringen. På denna parkering så beräknas besparingen för ICA Fastigheter uppgå till:

  • Cirka 27 600 kr/år i besparing utav elkostnader
  • 66 % lägre energiförbrukning och koldioxidutsläpp
  • Total kostnad över 10 år (LCC) beräknas bli 46 % lägre och kosta 270 000 kr mindre än den befintliga belysningen

 

PRODUKTER I DETTA PROJEKT

Läs mer om produkten SunBURST 8 ULTRA