fbpx

NKT ville ha Smart LED i serviceverkstaden

Industri, lager & logistik
NKT-cables är världsledande inom kabelteknik. Företaget grundades 1891, bara 14 år efter att telefonin kom till Danmark. Ursprungligen hette företaget Nordisk Elektrisk Ledningstråd og kabel-fabrik, men tre år senare ändrades namnet till Nordisk Kabel-fabrik. 2013 förvärvade man Ericssons kraftkabelverksamhet och därmed också tillverkningsenheten i Falun.
I fastigheten i Falun, som ägs av Corem Property Group, så letar man efter en ny och energisnål belysning till hela produktionsanläggningen. NKT ville ha smart LED i serviceverkstaden och en första installation har utförts där man installerat ny belysning.

Lösning

Med den gamla belysningen var medelbelysningsstyrkan i lokalen cirka 350 lux och den nya belysningslösningen designades för ge 500 lux i medelbelysningsstyrka.

Som ny belysningslösning valdes LumiOPTIMA 5218. Denna Smart LED™-armatur har ett stort ljusflöde på ca 26 000 lumen och har som option möjlighet till inbyggd kombinerad ljus- och rörelsestyrning. Här valdes att även inkludera rörelsestyrning i armaturerna. Rörelsesensorn, som kan konfigureras från golvet med fjärrkontroll, ställdes in så att belysningen släcker efter 20 minuter från sista detekterade rörelse.

Med en energieffektivitet på över 150 lumen/watt så är den en riktig ljusmaskin. En dagsljusvit variant med 5300 Kelvin i färgtemperatur valdes för att öka synbarheten i lokalen. Detta dagsljusvita ljus verkar även uppiggande och ökar koncentrationen hos de som använder hallen.

Resultat

  • Stor energi och miljöbesparing.
  • Stor totalkostnadsbesparing.
  • En ljusare och fräschare arbetsmiljö.
  • Synbarheten förbättras då det dagsljusvita ljuset gör att färger och rörelser lättare uppfattas av ögat. Dagsljusvitt ljus ökar energinivåerna och skapar en uppiggande arbetsmiljö.
  • Antalet armaturer minskades med ca 50 % (från 42 till 23 stycken) trots en högre belysningsstyrka i lokalen.

Miljö- och energibesparing

Genom att använda en smart LED-belysning i så beräknas besparingen uppgå till:

  • Totalkostnaden för energi, drift och underhåll beräknas bli  50 % lägre över 10 år.
  • 50 % lägre energibesparing  samt besparing i koldioxidutsläpp (2,5 ton/år i besparing*)

 

PRODUKTER I DETTA PROJEKT

Läs mer om produkten LumiOPTIMA 5218.

*Beräknat ifrån koldioxidekvivalent på 0,299 kg/kWh.