fbpx

Smart-LED belysning i Antalis lager

Industri, lager & logistik
Pappersgrossisten Antalis lager i Jordbro, norr om Stockholm, var i stort behov av att byta belysning. Den befintliga belysningslösningen bestod av lysrörsarmaturer som dels nått slutet på sin livslängd och dels konsumerar stora mängder energi. De befintliga armaturerna var dessutom placerade på ett sådant sätt att de lätt kördes sönder av truckarna vilket genererade höga kostnader. Fastighetsägaren FastPartner var lyhörda för sin hyresgäst och kontaktade oss för att ta fram en Smart LED-belysning i Antalis lager.
Antalis är Europas ledande grossist inom finpapper och emballage. I Sverige har de funnits i mer än 100 år tidigare under namnen Svenskt Papper och Map. Omsättningen i Sverige uppgår till 700 miljoner kronor. Leveransservicen är mycket hög med leveranser flera gånger om dagen och ledtider som ofta ligger på några få timmar. Lagret i Jordbro utanför Stockholm är en viktig del i att hålla denna höga service nivå.
FastPartner, som äger fastigheten, är ett svenskt fastighetsbolag som äger, förvaltar och utvecklar egna kommersiella fastigheter.

Lösning

Den befintliga belysningen gav en medelbelysningsstyrka i lokalen cirka 200 lux och den nya belysningslösningen designades för ge upp till 300 lux i medelbelysningsstyrka.

Som ny belysningslösning valdes LumiOPTIMA 5218. Denna Smart LED™-armatur har ett stort ljusflöde på ca 26 000 lumen och inbyggd kombinerad ljus- och rörelsestyrning. Armaturerna är inställda till att dimra ner till 20 % effekt efter 10 minuter från senast detekterad rörelse. De kan enkelt konfigureras om till andra inställningar med en trådlösfjärrkontroll från golvet.

Med en energieffektivitet på över 150 lumen/watt så är den en riktig ljusmaskin. En dagsljusvit variant med 5300 Kelvin i färgtemperatur valdes för att öka synbarheten i lokalen. Detta dagsljusvita ljuset verkar även uppiggande och förbättrar koncentrationen hos de som jobbar i lagret.

Armaturerna har en s.k. mikroprisma-lins som minimerar bländningen men som ger betydligt bättre ljusutbredning än traditionella lysrörsarmaturer. Det innebär att ljuset fördelas jämt i lokalen och sprids även in till i ställagehyllorna. Armaturerna monterades i taket istället för på linor så de kom att sitta högre upp i lokalen för att minimera risken för att truckar kör sönder dom.

Resultat

  • Ett ljusare och fräschare lager.
  • Synbarheten har förbättrats då det dagsljusvita ljuset gör att färger och rörelser lättare uppfattas av ögat. Bättre ljus ökar energinivåerna och påverkar arbetsmiljön positivt.
  • Antalet armaturer minskades med över 55 % (från 495 till 207 stycken) trots en högre belysningsstyrka i lokalen.
  • Total installerad effekt i den nya belysningslösningen beräknas vara över 85 % lägre.

Miljö- och energibesparing

Genom att använda en Smart LED™-belysning i lagret så beräknas besparingarna uppgå till:

  • Totalkostnaden (Life-Cycle Cost) beräknas bli 67 % lägre över en 10-års period (ca 2 500 000 kr)
  • Energibesparingen beräknas bli över 90 % (ca 250 000 kr) per år
  • Koldioxidutsläppen beräknas bli över 90 % lägre (ca 80 ton) per år

PRODUKTER I DETTA PROJEKT

Läs mer om produkten LumiOPTIMA 5218.