fbpx

Toyota servicecenter i Malmö

Industri, lager & logistik
Toyotas servicecenter i Malmö, på Agnesfridsvägen, är ett av Toyotas flaggskepp när det gäller service till sina kunder. Vilket innebär att det ska vara en serviceverkstad med service av högsta klass och att lokalerna ska avspegla detta. Man har som mål att minska påverkan på miljön så långt det är motiverat, tekniskt möjligt och ekonomiskt rimligt inom all sin verksamhet.
När serviceverkstaden skulle rustas upp så anlitade man Bravida Prenad som totalentreprenör. I samarbete med Bravida Prenad så tog vi fram en ny belysningslösning. Kraven på belysningsstyrka i verkstaden var en medelbelysningsstyrka på 1200 lux (en ökning från 750 lux) samtidigt så ska placeringen av armaturerna vara sådan att arbetsytan kring bilarna inte skuggas. Dessutom ville man ha en energisnål och smart LED-belysning.

Lösning

I verkstadsytan så valde vi att använda vår Smart LED™ armatur LumiOPTIMA 5218. Denna armatur har ett ljusflöde på 26 000 lumen och inbyggd kombinerad ljus- och rörelsestyrning.

Med en energieffektivitet på över 150 lumen/watt så är den en riktig ljusmaskin. En dagsljusvit variant med 5300 Kelvin i färgtemperatur valdes för att öka synbarheten i garaget. Detta dagsljusvita ljus verkar även uppiggande och ökar koncentrationen hos de som arbetar i serviceverkstaden.

I övriga utrymmen valde vi att använda LumiROD 414 Eco som också har inbyggd kombinerad ljus- och rörelsestyrning. Även här valdes en variant med dagsljusvitt och uppiggande ljus.

Armaturerna är fullt dimbara mellan 0-100 %. Vid rörelsedetektering så tänds armaturen upp till full effekt för att sedan gå ner i ett viloläge på 25 % effekt. Armaturerna har en prisma-lins som minimerar bländningen men som ger betydligt bättre ljusutbredning än traditionella lysrörsarmaturer.

Resultat

  • Ett medelvärde på över 1200 lux uppnåddes i serviceverkstaden.
  • Synbarheten har förbättrats då det dagsljusvita ljuset gör att färger och rörelser lättare uppfattas av ögat.
  • Antalet armaturer minskades med över 55 % trots en betydligt högre belysningsstyrka i lokalen.
  • Toyota blev mycket nöjda med belysningen.

Miljö- och energibesparing

Genom att använda en smart LED-belysning i serviceverkstaden så beräknas besparingen uppgå till:

  • Kostnaden för energi beräknas bli 55 % lägre (ca 70 000 kr/år).
  • 55 % lägre koldioxidutsläpp (10 ton/år i besparing)
  • Totalkostnaden över en 10-års period beräknas bli 39 % lägre, eller ca 243 000 kr lägre jämfört med den gamla belysningen.

 

PRODUKTER I DETTA PROJEKT

Läs mer om produkterna LumiROD 414 Eco samt LumiOPTIMA 5218.