fbpx

Bättre och energisnålare belysning i Autolife-garaget

Garagebelysning
Med vår Smart LED™-belysning så blev det både bättre och energisnålare belysning i Autolife-garaget. Greenpark har, som namnet antyder, ett mål att skapa grönare och miljövänligare parkeringsmiljöer i sina garage. I Autolife-garaget som är ett garage endast för supersportbilar så ville man även förbättra inomhusmiljön med bättre belysning.
I Autolife-garaget så byttes gamla armaturer ut på samtliga ställen i garaget. Eftersom garaget även har, förutom privata boxar, en lounge, kök, omklädningsrum, toalett mm så ersattes även där alla armaturer mot nya energi effektiva LED-armaturer.

Lösning

Som belysningslösning i Autolife-garaget och i de privata boxarna användes vår Smart LED™ LumiROD 414 Eco. Denna armatur är en ljusmaskin med över 140 lumen per watt. En dagsljusvit variant med 5300 Kelvin i färgtemperatur valdes för att öka synbarheten i garaget och skapa en ljusare och fräschare miljö.

LumiROD 416 Eco har en hög kapslingsklass (IP66) med en slät ovansida som därför lämpar sig väl för parkeringsgarage eller andra smutsiga miljöer. Det betyder att armaturen lyser längre och klarare med mindre krav på underhåll.

Armaturen är även fullt dimbar mellan 0-100 procent. Armaturen kan utrustas med inbyggd ljus- & rörelsesensor eller så kan den styras/dimras med DALI eller 10VDC rörelsesensorer. I detta fall så användes en överkopplingsbar variant som kopplas till den existerande ljusstyrningen i garaget.

I loungedelen, kök, kontor, omklädningsrum och på toaletten så användes samma armatur som allmänbelysning men kompletterades med manuell dimmer. I förråd så användes vår Smart LED-plafond med inbyggd rörelse- & ljussensor.

Vi har även bytt ut belysning över bardisk, toalettspegel och vid infarten till designade LED-armaturer respektive RGB-LED.

Resultat

  • 30 % lägre totalkostnad (LCC) över 10 år för belysningen i garaget
  • Medelbelysningsstyrkan ökade från ca 100 lux till ca 240 lux i garage och körytor
  • Synbarheten har förbättrats då det dagsljusvita ljuset gör att färger och rörelse lättare uppfattas av ögat
  • Bättre och energisnålare belysning i Autolife-garaget

Miljö- och energibesparing

Besparingen i Autolife-garaget beräknas uppgå till:

  • 54 % lägre energikostnader eller 23 100 kr/år i elkostnader
  • 54 % lägre koldioxidutsläpp
  • Total kostnadsbesparing över 10 år (LCC) beräknas bli över 250 000 kr

 

PRODUKTER I DETTA PROJEKT

Läs mer om produkten LumiROD 414 Eco